Beste Hugo de Jonge,

Na de verdwenen briefjes, de toeslagenaffaire en het herhaaldelijk geheugenverlies van onze minister-president lijkt het me in toenemende mate noodzakelijk om de wegen van onze overheid kritisch te volgen. 

Beste Hugo, ik begrijp uit de Volkskrant dat je het advies van de Gezondheidsraad om tieners tussen 12 en 18 jaar te laten vaccineren volledig overneemt. Dat moet dan wel goed zitten, denk ik in eerste instantie, want in zo’n Gezondheidsraad zitten natuurlijk alleen maar wijze vrouwen en mannen die doorgeleerd hebben.

Nu blijkt dat verreweg de meeste jongeren nauwelijks ziek worden na een corona-infectie. Er zijn tot nu toe zo’n honderd jongeren door het virus in het ziekenhuis beland, twee van hen zijn overleden en in uitzonderlijke gevallen treedt er ook wel eens long-covid op. Dat kan toch niet de reden van het vaccinatiebesluit zijn, Hugo? Er verongelukken zo’n 50 jongeren jaarlijks in het verkeer en er belanden een kleine 1.000 in het ziekenhuis na een verkeersongeluk, maar ik heb nog nooit een minister het voorstel horen doen om een lockdown voor het verkeer in te stellen.

Maar er blijkt nog een ander gegeven zwaar meegewogen te hebben in het advies van de Gezondheidsraad: tieners hebben massaal indirect last gehad van de epidemie. Je zegt hierover: “Het vaccineren van tieners verkleint de kans dat we na de zomer weer scholen moeten sluiten of dat klassen in quarantaine moeten. Niemand wil weer lockdowns in het najaar.” 

Ho, wacht even Hugo, ze worden er toch nauwelijks ziek van? Er belanden van de 1,1 miljoen jongeren wellicht zo’n 100 in het ziekenhuis, dus waarom zouden we daarvoor een lockdown instellen? 

Maar dat zie ik volgens Hugo toch niet helemaal goed. Het inenten van deze groep jongeren kan in de komende winter tot wel duizend ziekenhuisopnames van volwassenen schelen. 

Sorry Hugo, maar over welke volwassenen praten we dan? Het is toch de bedoeling dat alle volwassenen ruim voor de winter gevaccineerd zijn? Dus als ik het goed begrijp gaan we tieners vaccineren die nauwelijks ziek worden om te voorkomen dat er weer 1.000 volwassenen in het ziekenhuis belanden die wel gevaccineerd zijn, waardoor we alsnog gedwongen zijn een nieuwe lockdown in te stellen? Dit gaat mijn pet echt te boven Hugo, waarschijnlijk omdat ik tevergeefs probeer de logica in jouw besluit en het advies van de Gezondheidsraad te vinden. En weet je wat ik nog het allerergste vind, Hugo? Dat zoveel mensen dit voor zoete koek slikken.

Met vriendelijke groet,

Frans Schütt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s