Pandemie of panhysterie I

Het is 19 januari 2021 en het land bevindt zich al een tijd in lockdown; café’s, restaurants, hotels, theaters, bioscopen, sportscholen, winkels (met uitzondering van winkels die voor meer dan 70% levensmiddelen verkopen), scholen, kinderopvang zijn allen gesloten, anderhalve meter afstand, handen zoveel mogelijk kapotwassen, elkaar niet omhelzen, niet aanraken, maximaal 2 personen per dag ontmoeten, geen feesten, sport zonder publiek, mondkapjesverplichting in openbare ruimtes, waar mogelijk thuiswerken, quarantaine bij klachten enz. Kortom, zeer ingrijpende maatregelen, met verregaande gevolgen voor de economie en het sociale leven. De maatregelen hebben effect, aangezien het aantal besmettingen gestaag terugloopt van 11.499 besmettingen op 24 december 2020 naar 4.272 op 19 januari 2021 (cijfers RIVM) en ook ziet men het aantal ziekenhuisopnames zowel op de verpleegafdelingen als op de ic’s met enige vertraging teruglopen. 

Logisch dat de maatregelen effect hebben, want als je een kernbom laat vallen op een mug, zal de mug dit echt niet overleven. Een vliegenmepper had uiteindelijk tot hetzelfde resultaat geleid. Blijkbaar komt niemand op de gedachte om nader te onderzoeken welke van de veelheid aan maatregelen leiden tot het verminderen van het aantal besmettingen en welke maatregelen onnodig worden toegepast, omdat ze geen of nauwelijks effect hebben. Dit is simpelweg uit te zoeken door bijv. als enige verandering van de lockdownmaatregelen de basisscholen weer te openen en na te gaan of en zo ja welk effect dit heeft op het aantal besmettingen. Afhankelijk van de uitkomst kan men dan besluiten de scholen open te laten of toch weer te sluiten. Dit proces kan herhaald worden met telkens weer een ander onderdeel van het lockdownpakket. Men had dit al kunnen starten in maart/april 2020, waardoor we een stuk wijzer waren geweest bij deze tweede lockdown.

Om een mij onverklaarbare rede hebben de mensen van het RIVM, het OMT en de regering deze simpele wijsheid niet toegepast. Sterker nog, ondanks de daling van de aantallen overweegt men om de maatregelen verder te verzwaren met een avondklok, die zou moeten gelden van 20.00 tot 04.00 uur. Deze avondklok zou een remmende werking hebben op het aantal feestjes dat jongeren thuis organiseren. Hoe naïef, alsof jongeren dan niet op het idee komen om het feest al voor 20.00 uur te beginnen en pas na 04.00 uur te eindigen.

De reden om het lockdownpakket te verzwaren is gelegen in de zogenaamde ‘Engelse variant’ van het virus, die vele malen besmettelijker zou zijn. Men heeft in het Verenigd Koninkrijk een variant van het virus ontdekt en het aantal besmettingen nam daar de afgelopen weken onrustbarend toe. Nu is het natuurlijk de vraag of hier sprake is van een oorzakelijk, dan wel een relationeel verband. Die vraag heeft ook Marcel Levi, de Nederlandse directeur van vijf ziekenhuizen in Londen (NRC, 16 en 17 januari 2021). De toename van de besmettingen zou namelijk ook het gevolg kunnen zijn van het vele ‘Christmas shopping’ in de weken voor Kerst.

Hoe dan ook, ondanks de onduidelijkheid over de oorzaak van de Engelse uitbraak en ondanks de afname van het aantal besmettingen hier wil men met het instellen van een (waarschijnlijk nutteloze) avondklok de eventuele nieuwe uitbraak als gevolg van de Engelse virusvariant voor zijn. De overheid overweegt dus om een maatregel toe te passen, waarvan men niet weet of deze werkt, teneinde een uitbraak voor te zijn, waarvan men niet weet of die ook daadwerkelijk zal plaatsvinden. Het moet niet veel gekker worden want men is hard bezig het leven onleefbaar te maken in een poging het leven ten koste van alles te rekken.

Frans Schütt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s